Bloggen her skal være min strikke-dagbog - et stykke historie til mig selv - som jeg meget gerne deler med andre.

søndag den 20. maj 2012

Og så er der .... tørklædet til min søster

Jeg kan ikke huske, hvornår jeg første gang så dette tørklæde, som Charlotte Tøndering har designet, men det er længe siden og jeg har aldrig rigtig glemt det:


På Fanø sidste år deltog jeg i Charlotte Tønderings workshop, og der fik jeg lejlighed til at prøvestrikke mønstret i højlandsgarn fra Isager (Isager forhandler det ikke mere) og det japanske Ito garn, som Charlotte Tøndering har taget hjem:


Dette meget fine garn er blandet af hør, silke og bomuld (der er langt mest hør i det), og det har en meget flot tråd, der imidlertid også er både hård og meget glat.

Jeg besluttede at strikke sådan et tørklæde til min søster (og købte naturligvis ind til det under workshoppen). Min søster siger, at hun ikke kan tåle at have uld på kroppen. Så det er ikke så tit, jeg begaver hende med håndstrik, for jeg kan næsten ikke tåle at strikke af andet end uld.

Nu fylder hun imidlertid 60 år den 2. juni, og da vil jeg gerne give hende noget håndlavet. Så jeg begyndte på tørklædet forleden dag, og var kommet så langt

da jeg opdagede, at jeg vist ikke havde Ito garn nok til at strikke det langt nok. På vægten med garnet:

Der var ganske rigtig brugt en hel del over det halve af det første af mine to nøgler, og jeg havde tydeligvis ikke strikket en fjerdedel af et tørklæde, der kunne nå hele vejen rundt om halsen, hvis det også skulle se lidt pænt ud.

Charlotte havde jo sagt, at to nøgler rakte til et tørklæde, så mit måtte være strikket for bredt. Så det blev en om'er.

Jeg slog op igen til et to "felter" smallere tørklæde og begyndte forfra. Og så kiggede jeg lige tilfældigvis i bogen "Masker og mønstre", hvor mønstret findes, og da opdagede jeg sandelig, at jeg både havde lavet mit tørklæde for bredt og strikket det forkert.

Held i uheld, nu er jeg kommet så langt på et nyt tørklæde, hvor mønstret er strikket rigtigt:


Og det har altså gjort en pænt stor forskel, som dog først vil komme til sin ret, når tørklædet engang har været i vaskemaskinen. Uldgarnet skal nemlig valke og dermed spænde det tynde Ito garn op, så mønstret træder jævnt frem.

Mine to udgaver ser sådan ud:

Jeg håber det kan ses, at det er det rigtige til venstre.

Og jeg ved, at det kan ses, at det stykke jeg strikkede i går, er langt mere ujævnt end det stykke, jeg har strikket idag.

Jeg er ved at vænne mig lidt til garnet. Ito garnet er flot, men det er meget svært - for ikke at sige hæsligt - at have med at gøre. Det falder af pindene for et godt ord, det skilles ad i sine forskellige fibre og det er næsten ikke til at holde fast i. Dette spinkle garn stiller virkelig krav til strikkemusklerne.

Jeg håber - og tror - at tørklædet til min søster bliver vellykket. Til gengæld tror jeg ikke, at jeg nogensinde strikker det igen.

Med mindre, altså, at det færdige resultat bliver flot, at jeg ikke kan lade være.

20 kommentarer:

 1. Glæder mig til at se det færdig :0)

  SvarSlet
 2. det ser rigtig godt ud...hvad er det med garnet er det gladt, eller hvad?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er meget glat, og så skiller det også, så det er svært at samle op, når det først er røget af pinden - og det gør det jævnligt. Men selvfølgelig bliver det bedre med øvelsen.

   Slet
 3. Det er et fantastisk smukt mønster..
  selvom det lyder til at du udfordres maximalt !
  Så må vi bare håbe det lønner sig med resultatet.
  :o)
  hilsen Mona

  SvarSlet
 4. Wau det ser godt ud - jeg glæder mig til at se det efter vask!
  Håber at din søster bliver glad for gaven - for der bliver da godt nok lagt energi i den :))

  SvarSlet
 5. Jeg har en til at ligge i kurven, og det er netop fordi det garn er så forfærdeligt at strikke i. Jeg tager et par pinde i ny og næ, og håber at den bliver færdig før efteråret sætter ind.
  Men smukt er det !

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit trick (og jeg skal jo arbejde hurtigt hvis jeg skal nå det til fødselsdagen) er at strikke seks rækker felter hver dag. Det er gået indtil nu, og hvis det fortsætter når jeg det.

   Slet
 6. Hvor bliver det bare smukt tørklædet, og jeg kan godt forestille mig at det bliver endnu bedre når ulden filter. Din søster er et heldigt asen.

  SvarSlet
 7. Det er et smukt tørklæde. Hatten af for dit gå på mod :)

  SvarSlet
 8. Det ser rigtig flot ud, er sikker på at din søster bliver vildt glad :)

  SvarSlet
 9. Der fik du lige mig til at tage en UFO frem igen. Det er så smukt det tørklæde, og jeg startede på det for laaaang tid siden.
  Nu skal det gøres færdig.
  Smuk er din version..

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan jo strikke om kap??? :-)

   Slet
  2. Ha, ha.. Nul Putte, du er med garanti hurtigere end mig;))))))
   Jeg har lige strikket 4 felter mens jeg har set den svenske kongelige dåb, og så har jeg stået på hovedet efter opskriften, for jeg kunne ikke huske om der skulle klippes før eller efter vask. Jeg fandt den.;0)
   Jeg er nu nået 20 felter i højden, men jeg er ikke monogam, så der bliver med garanti strikket på andet inden den bliver færdig.

   Slet
  3. Ja, ja, så gik jeg glip af den stimulans ... :-)

   Slet
 10. Hvor ser det godt ud - kan lett forestille mig at det blir hamrende flot.

  SvarSlet
 11. Jeg er helt sikker på at du når at blive færdig (i god tid)!!!

  Det er så fint, det tørklæde og det giver en god effekt når det ene garn filter og det andet ikke gør. Din søster får en meget lækker gave!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber det bliver en fin sluteffekt - men jeg kommer også hele tiden i tvivl, og får lyst til at putte det i vaskemaskinen allerede nu for at se, om det nu også virker.
   Det må jeg hellerede lade være med.

   Slet
 12. Jeg har også bemærket dette tørklæde og synes det er meget flot, men at garnet er så svært at strikke med, lyder ikke rart. Jeg har købt en rulle af ITO garnet med stål i, det bliver sikkert heller sjovt at have i fingrene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det bliver ikke sjovt, men det bliver sikkert flot. - Jeg har lige fået en mail fra Tøndering strik med tilbud på 3 nye sommertørklæder i specielle garner. De er superflotte, jeg er lige ved at bide på, og der skal man vist kun strikke med en tråd ad gangen .... Du skulle kigge ind, hvis du da ikke allerede selv har fået denne mail.

   Slet
 13. Jeg forestiller mig lidt, at der er som at strikke med en tynd ståltråd, det lyder i hvert fald ikke rart. Tørklædet bliver dog så flot, at jeg også kunne overveje at købe garnet.

  SvarSlet